Burek/Pita

Sastojci:

Tijesto:

600g glatkog brasna
360ml vode
1-2 žličice soli
3-4 žlice ulja

Nadjev:

400g svježeg sira
1 jaje
1 žličica soli
1 žlica vrhnja

U zdjeli pomiješajte brašno, vodu, sol i ulje. Rukama mijesite tijesto. Primijetit ćete kako se tijesto odvaja od prstiju i zdjele. Tijesto mijesite dugo, doslovno dok vas ruke ne zabole. To će kasnije pomoći da se tijesto lakše razvuče.
U drugu posudu ulijte ulje, dovoljno da prekrije dno. Premjestite tijesto u posudu, premažite ga uljem i prekrijte prozirnom folijom, te ostavite da odmara 1 sat.
Na radnu površinu stavite stolnjak i obilno ga pospite brašnom. Tijesto razvaljajte koliko je moguće valjkom za tijesto, a zatim ga razvlačite iznutra prema van rukama dok ne bude prozirno. Dijelove tijesta koji vise preko stola uklonite. Višak ulja koji je ostao u zdjeli poprskajte po razvučenom tijestu.
Za nadjev navedene sastojke samo pomiješajte te ih razmažite po tijestu, ali ne sasvim do sredine. Pomoću stolnjaka smotajte tijesto (svaku stranu zamotajte samo do pola stola) te nožem prerežite sredinu koja spaja dvije role. Role uvijte u oblik “puža” i prebacite ih u lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Prije pečenja premažite ih uljem i pecite ih na 200 stupnjeva 30-35 minuta. Vruću pitu/burek odmah premažite smjesom tople vode i otopljenog maslaca.


Tips and tricks:

Najbitnije je koristiti dobro brašno. Najveći problem s kojim se ljudi susretnu kada krenu raditi burek/pitu je da im jufka puca ili se ne razvlači dobro. Da bi to spriječili pratite sljedeće:


1. Uvijek koristite tek otvoreni paket brašna jer je manja šansa da je navukao vlagu na sebe. Napravite mali pokus sa tijestom tako što će te napraviti malu lopticu sa brašnom i vodom i rastegnite je.

2. Ako se rasteže lagano, brašno je dobro. Ako loptica počne pucati dok je rastežete, probajte sa drugim brašnom. Imajte puno strpljenja. To je jelo koje će Vas nagraditi za sav uloženi trud.


3. Savjet koji me naučila moja dobra prijateljica – tijesto je dobro za rad kad je mekano kao ušna resica 🙂

Dobar tek!